Synopsis

Σας προσφέρουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και πως μας επηρεάζουν. We provide everything you need to know about what’s going around us and how it affects us.

Episodes

Πως οι Χούθι απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο: κ. Δημήτρης Σκιαδάς»

Καλεσμένος ο κ. Δημήτρης Σκιαδάς, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών και Διευθυντής του προγράμματος «Ναυτιλία και Θαλάσσιες Μεταφορές» του πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

Από τα μέσα Οκτωβρίου, οι Χούθι ξεκίνησαν επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα. Η σημασία αυτού του στενού θαλάσσιου τμήματος, το οποίο ενώνεται με τον Ινδικό ωκεανό μέσω του στενού Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και τη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι τεράστια για την παγκόσμια οικονομία αφού μέσω αυτού διακινείται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Η ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα είναι εξαιρετικά σημαντική για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα, καθώς συνδέει την Ασία με την Ευρώπη και την Αμερική. Οι επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν κάποιες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια τους, ενώ άλλες βρήκαν εναλλακτικές διαδρομές, κάνοντας το γύρο της Αφρικής.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Συνοψίζοντας το 2023: κ. Ήλια Ξυπολιά

Καλεσμένη η κ. Ήλια Ξυπολιά,επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Μια ανασκόπηση των πιο σημαντικών γεγονότων του 2023. Θυμόμαστε όσα ζήσαμε, καταγράφουμε τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά θέτοντας νέους στόχους.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Πως κινήθηκε η οικονομία της Ευρώπης το 2023: κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης

Καλεσμένος ο κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και το «κλείσιμο» της οικονομίας, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με πληθωριστικές πιέσεις. Οι ψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού επιταχύνθηκαν με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και των τροφίμων.

Μέχρι και σήμερα, οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή αύξηση τιμών, ενώ μια νέα κρίση, η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς, μπορεί να επιφέρει νέα προβλήματα. Μέσα στο ασταθές αυτό περιβάλλον, οι οικονομίες Ελλάδας και Κύπρου σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Black Friday: κ. Γεώργιος Μπάλτας

Καλεσμένος ο κ. Γεώργιος Μπάλτας, καθηγητής του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Warwick στη Βρετανία.

 

Black Friday, μία από τις μέρες του χρόνου με το μεγαλύτερο τζίρο λιανικών πωλήσεων. Παραδοσιακά, στην Αμερική, από το 1939 είναι η Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, που είναι η τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.

Σήμερα, το Black Friday είναι μια μέρα γεμάτη εκπτώσεις και προσφορές και σηματοδοτεί την έναρξη για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια. Αν και είχε ξεκινήσει από την Αμερική έχει πλέον κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο και οι καταναλωτές το περιμένουν με ανυπομονησία.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Ινδία: Η νέα ανερχόμενη δύναμη: κ. Πλάμεν Τόντσεφ

Καλεσμένος ο κ. Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

 

Από τον Απρίλιο, η Ινδία είναι η πολυπληθέστερη χώρα με πληθυσμό 1.43 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Η Ινδία είναι η ανερχόμενη δύναμη του 21ου αιώνα και από πέρσι, είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Ενώ η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Ινδίας επιφέρει γρήγορος ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, η χώρα δεν έχει ακόμη την ισχύ που αναλογεί στα μεγέθη της. Αντιμετωπίζει προβλήματα σε διάφορους τομείς και χρειάζεται να βρει τις λύσεις.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς η επίθεση της Χαμάς διαμορφώνει την περιοχή: κ. Πέτρος Βαμβακάς

Καλεσμένος σε αυτό το επεισόδιο για να συζητήσουμε πως η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ διαμορφώνει την περιοχή, είναι ο κ. Πέτρος Βαμβακάς αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Emmanuel College στη Βοστώνη και διευθυντής στο Ινστιτούτο Μελετών Ανατολικής Μεσογείου.

 

Στις 7 Οκτωβρίου, η οργάνωση Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ, σε κοινότητες κοντά στη Γάζα και σε ένα μουσικό φεστιβάλ, σκοτώνοντας συνολικά περισσότερους από 1400 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας δεκάδες άλλους. Αμέσως, το Ισραήλ απάντησε με σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πόλεμος συνεχίζεται, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να ανταλλάσσουν πυραυλικά χτυπήματα και ο αριθμός των Παλαιστινίων και Ισραηλιτών που χάνουν τη ζωή τους, να αυξάνεται καθημερινά.

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία των δύο λαών και την περιοχή της Μέσης Ανατολής, σας προτείνουμε να ακούσετε το 1ο επεισόδιο του Synopsis που βγήκε τον Ιούνιο του 2021.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Πως μας επηρεάζει η μείωση του πληθυσμού: κ. Νίκος Βέττας

Καλεσμένος ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Σε πολλές χώρες, οι ειδικοί αναφέρονται στο δημογραφικό ως ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς οι γεννήσεις μειώνονται και ο πληθυσμός γερνά. Οι προβλέψεις για τον πληθυσμό της Ελλάδας, δείχνουν συνεχείς μειώσεις.

Οι λόγοι πίσω από τη συρρίκνωση του πληθυσμού είναι πολλοί και αφορούν πολλούς παράγοντες, αφού το περιβάλλον για τη δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση παιδιών έχει αλλάξει.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Η αντιμονοπωλιακή δίκη της Google: κ. Σπύρος Τάσσης

Καλεσμένος ο κ. Σπύρος Τάσσης, δικηγόρος με εξειδίκευση στα ζητήματα του Δικαίου της Πληροφορικής, και της Ιδιωτικότητας.

 

Στις 12 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, η δίκη για το μέλλον του διαδικτύου ξεκίνησε. H αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί την Google, για συστηματική παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και για αθέμιτες πρακτικές.

Η δίκη, που διεξάγεται μετά από τρία χρόνια ερευνών, θα διαρκέσει δέκα βδομάδες. Τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν προσκομίσει πέντε εκατομμύρια σελίδες εγγράφων και έχουν επιστρατεύσει περίπου 150 μάρτυρες. 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Το νερό και η διαχείριση των υδατικών πόρων: κ. Νίκος Μαμάσης

Καλεσμένος ο κ. Νίκος Μαμάσης, καθηγητής στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ειδικός σε θέματα υδρολογίας και υδατικών πόρων.

 

Το νερό αποτελεί έναν ανεκτίμητο πόρο για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας.

Στην Ευρώπη, πολλές περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα της λειψυδρίας. Την ίδια ώρα που φαίνεται πως υπάρχουν επαρκείς ποσότητες υδατικών πόρων, η λειψυδρία προκαλεί όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει πως η διαχείριση των παγκόσμιων υδατικών πόρων είναι αποσπασματική και ανεπαρκής και οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν άμεσα μεταρρυθμίσεις. Η ύπαρξη καθαρού πόσιμου νερού και εγκαταστάσεων διαχείρισης του είναι αναγκαίες.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Αντιμέτωποι με τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση: Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης

Καλεσμένος ο Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας.

 

"Ένα ψέμα μπορεί να ταξιδέψει στη μέση του κόσμου, ενώ η αλήθεια ακόμα βάζει τα παπούτσια της", είχε πει ο Αμερικανός συγγραφέας, Μαρκ Τουαίην. 

Η παραπληροφόρηση και τα fake news είναι φαινόμενα που πάντα υπήρχαν στη ζωή και την κοινωνία μας. Στις μέρες μας, με την εκτενή χρήση των κοινωνικών δικτύων, καθημερινά διαδίδεται ένας τεράστιος αριθμός πληροφοριών. Ο αντίκτυπος είναι μεγάλος, καθώς πλέον προχωρούμε σε ένα σημείο που είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο. 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Η Υπογονιμότητα στη σύγχρονη εποχή: Δρ. Κωνσταντίνος Στυλιανίδης

Καλεσμένος ο Δρ. Κωνσταντίνος Στυλιανίδης, μαιευτήρας γυναικολόγος, ειδικός σε θέματα υπογονιμότητας.

 

Η υπογονιμότητα αποτελεί ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στην εποχή μας, με ένα στα έξι ζευγάρια να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αποκτήσουν παιδί. Η υπογονιμότητα είναι μια από τις πιο δύσκολες σωματικές και συναισθηματικές εμπειρίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι, και κυρίως η γυναίκα.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

ΝΑΤΟ: Η νέα εποχή και ο ρόλος του: κ. Ινώ Αφεντούλη

Καλεσμένη η κ. Ινώ Αφεντούλη, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

 

Το 1949, δώδεκα χώρες ίδρυσαν τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ή «ΝΑΤΟ», όπως είναι γνωστός, για να εγγυηθούν την ελευθερία και την ασφάλεια τους με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα.Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βορειοατλαντική Συμμαχία ήταν μια απάντηση στον αυξανόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό και την απειλή της Σοβιετικού Ένωσης.

 

Από την ίδρυση του ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά. Από τις δώδεκα ιδρυτικές χώρες, μέχρι και τις τελευταίες προσθήκες της Φινλανδίας και Σουηδίας, η δομή αλλά και ο ρόλος της Συμμαχίας έχουν αλλάξει.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Οι προκλήσεις στον τομέα της εργασίας: Υπ. Εργασίας κ. Γιάννης Παναγιώτου

Καλεσμένος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιάννης Παναγιώτου.

 

Τα τελευταία χρόνια, ο εργασιακός τομέας βιώνει σημαντικές εξελίξεις. Με τον άνθρωπο να αφιερώνει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του στην εργασία, οι επιταχυνόμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στα επαγγέλματα, τον φέρνουν αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις.

 

Η πρόοδος της τεχνολογίας, οι αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές, οι νέες κοινωνικές τάσεις και η πανδημία, δημιούργησαν νέα δεδομένα σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Η εφαρμογή της στην ενέργεια: κ. Φοίβη Κουντούρη 2ο Μέρος

Καλεσμένη η κ. Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια περιβαλλοντικών οικονομικών και παγκόσμια ηγέτης στη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

“Οι Ευρωπαίοι έχουμε σχέδιο, ένα πράσινο βιομηχανικό σχέδιο ανάπτυξης για μια ευημερούσα, υπεύθυνη και ανθεκτική οικονομία», τονίζει η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Συνεχίζοντας την συζήτηση μας για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, κ. Φοίβη Κουντούρη, είναι και πάλι μαζί μας για να μιλήσουμε για το πως η Πράσινη Συμφωνία εφαρμόζεται στην ενέργεια.

Στο προηγούμενο επεισόδιο και πρώτο μέρος της συζήτησης μας, η κ. Κουντούρη, μας μίλησε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες από την Πράσινη Συμφωνία. Αν δεν το έχετε ακόμη ακούσει, μπορείτε να το βρείτε στα επεισόδια του Synopsis.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Ευκαιρίες και Προκλήσεις: κ. Φοίβη Κουντούρη 1ο Μέρος

Καλεσμένη η κ. Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια περιβαλλοντικών οικονομικών και παγκόσμια ηγέτης στη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Το 2019, Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοινώνει πως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η νέα στρατηγική για την ανάπτυξη.

 

Τον Απρίλιο του 2016 υπογράφτηκε η Συμφωνία του Παρισιού, το πρώτο παγκόσμιο σχέδιο δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Ο Βασικός της στόχος; Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Από τότε οι προσπάθειες εντατικοποιήθηκαν, με τις χώρες να σχεδιάζουν και να καθορίζουν τις ενέργειες τους, καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής άρχισαν να γίνονται όλο και πιο αισθητές. Η ΕΕ, ως πρωτοπόρος υπόγραψε την Πράσινη Συμφωνία. Είναι ένα στρατηγικό πλαίσιο και σχέδιο δράσης με στόχο τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη, πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023: κ. Απόστολος Πιστόλας

Καλεσμένος ο κ. Απόστολος Πιστόλας, σύμβουλος εκλογικής στρατηγικής και αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς.

 

Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα και αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε θα διεξαχθούν νέες εκλογές στις αρχές Ιουλίου.

 

Κανένα κόμμα δεν εμφανίστηκε πρόθυμο να μοιραστεί την εξουσία. Όμως, τα σενάρια για πιθανές συνεργασίες δίνουν και παίρνουν στις πολιτικές συζητήσεις, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κανένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Τουρκικές Γενικές Εκλογές 2023: κ. Νίκος Μούδουρος

Καλεσμένος ο κ. Νίκος Μούδουρος, Λέκτορας καθηγητής στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Οι επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θεωρούνται από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της χώρας. Η εκλογική αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για τις 14 Μαΐου και ο δεύτερος γύρος, αν χρειαστεί, για τις 28 του ίδιου μήνα.

 

Tο 2023 σηματοδοτεί μια ιστορική χρονιά καθώς είναι η 100η επέτειος από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινδυνεύει για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια που κυβερνά, να χάσει στις εκλογές από τον αντίπαλο του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Τα πυρηνικά όπλα και η απειλή τους σήμερα: Δρ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Καλεσμένος ο Δρ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Ειδικός Ευρωπαϊκής ασφαλείας και νέων απειλών και κύριος ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

 

Η απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας, ζωντάνεψε έναν εφιάλτη που οι περισσότεροι είχαν πιστέψει πως δεν υπάρχει πλέον.

 

Αν και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, οι δύο πιο ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις, έχουν υποστηρίξει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί, οι συνεχείς απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών, μεγαλώνουν συνεχώς τον κίνδυνο να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος μεταξύ τους.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Τεχνητή νοημοσύνη – Chatbots: κ. Ελένη Βασιλάκη 2o Μέρος

Καλεσμένη η κ. Ελένη Βασιλάκη, καθηγήτρια με έδρα την βιολογικά εμπνευσμένη μηχανική μάθηση στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

 

Με το ChatGPT της OpenAI και της Microsoft να προσφέρεται στον κόσμο από τον περασμένο Νοέμβριο, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ίσως το πιο hot topic τους τελευταίους μήνες. Ειδικοί το συγκρίνουν με τη δημιουργία του ίντερνετ όσον αφορά το πόσο πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο.

Εκατομμύρια χρήστες ήδη το χρησιμοποιούν και έχουν βρει πολλούς και τρόπους για να εκμεταλλευτούν αυτή την εφαρμογή τεχνολογίας, από δημιουργία βίντεο, μεταφράσεις, συγγραφή κειμένων και άρθρων μέχρι υπαρξιακές συζητήσεις.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Τεχνητή νοημοσύνη και πως λειτουργεί: κα Ελένη Βασιλάκη 1o Μέρος

Καλεσμένη η κα Ελένη Βασιλάκη, καθηγήτρια με έδρα την βιολογικά εμπνευσμένη μηχανική μάθηση στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

 

Τεχνητή νοημοσύνη, ή Artificial Intelligence (όπως είναι περισσότερο γνωστή), μια έκφραση που τον τελευταίο καιρό την ακούμε συνεχώς. Τη συναντούμε σε ταινίες, βιβλία, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή, σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.

Στην πραγματικότητα, συνυπάρχουμε με την τεχνητή νοημοσύνη εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια όμως, η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει εντυπωσιακή εξέλιξη και ο άνθρωπος συνειδητοποιεί τις συναρπαστικές δυνατότητές της. Δυνατότητες οι οποίες συνοδεύονται και από μεγάλες ευθύνες και ρίσκα.

 

Όμως τι ακριβώς είναι η τεχνητή νοημοσύνη; Πως λειτουργεί; Που μπορεί να εφαρμοσστεί και πως επηρεάζει την καθημερινότητα μας;

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Τεχνητή νοημοσύνη και πως λειτουργεί: κ. Ελένη Βασιλάκη 1o Μέρος

Καλεσμένη η κ.  Ελένη Βασιλάκη, καθηγήτρια με έδρα την βιολογικά εμπνευσμένη μηχανική μάθηση στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

 

Τεχνητή νοημοσύνη, ή Artificial Intelligence (όπως έχει επικρατήσει συχνά να λέγεται), ένας όρος που τον τελευταίο καιρό τον ακούμε συνεχώς. Τον συναντούμε στην καθημερινή μας ζωή, σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, ταινίες και βιβλία.

Στην πραγματικότητα, συνυπάρχουμε με την τεχνητή νοημοσύνη εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια όμως, παρουσιάζει εντυπωσιακή εξέλιξη και ο άνθρωπος συνειδητοποιεί τις συναρπαστικές δυνατότητές της. Δυνατότητες οι οποίες συνοδεύονται και από μεγάλες ευθύνες και ρίσκα.

 

Όμως τι ακριβώς είναι η ΤΝ; Πως λειτουργεί; Που μπορεί να εφαρμοσστεί και πως επηρεάζει την καθημερινότητά μας;

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Οι εξελίξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία: κ. Κωνσταντίνος Ανανιάδης

Καλεσμένος ο κ. Κωνσταντίνος Ανανιάδης, Marketing Manager της Unicars, εισαγωγέα και αντιπρόσωπο των αυτοκινήτων Volkswagen, Audi, Seat, Cupra, Skoda και Lamborghini στην Κύπρο.

 

Τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για την αυτοκινητοβιομηχανία. Μετά από μια δύσκολη περίοδο που η πανδημία και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν προβλήματα στην παραγωγή και στις μεταφορές, η αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Σεισμός. Πως δημιουργείται και πως συμπεριφέρεται: κ. Μανώλης Σκορδίλης

Καλεσμένος ο κ. Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Οι πρόσφατοι ισχυροί σεισμοί στη νοτιοανατολική Τουρκία, δημιούργησαν σε όλους μας ερωτήματα΄ για τους σεισμούς, τις τεκτονικές πλάκες, τα ρήγματα στην περιοχή μας, την ασφάλεια μας.

 

Στην αρχαιότητα, ο σεισμός για τους Έλληνες σήμαινε πως ο Εγκέλαδος είχε θυμώσει. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος ήταν ο αρχηγός των Γιγάντων, και ως Γίγαντας…όταν θύμωνε, τράνταζε όλη τη γη.

 

Σήμερα όμως η επιστήμη της σεισμολογίας έχει πολλά εργαλεία στα χέρια της για να κατανοήσει και για να μελετήσει τους σεισμούς. Μπορούμε να ξέρουμε τι τους προκαλεί, σε ποιες περιοχές και ποιο σημαντικό, να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μετριάσουμε τις συνέπειες τους.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Σεισμοί: Πως δημιουργούνται και πως συμπεριφέρονται: κ. Μανώλης Σκορδίλης

Καλεσμένος ο κ. Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Οι πρόσφατοι ισχυροί σεισμοί στη νοτιοανατολική Τουρκία, δημιούργησαν σε όλους μας ερωτήματα΄ για τους σεισμούς, τις τεκτονικές πλάκες, τα ρήγματα στην περιοχή μας, την ασφάλεια μας.

 

Στην αρχαιότητα, ο σεισμός για τους Έλληνες σήμαινε πως ο Εγκέλαδος είχε θυμώσει. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος ήταν ο αρχηγός των Γιγάντων, και ως Γίγαντας…όταν θύμωνε, τράνταζε όλη τη γη.

 

Σήμερα όμως η επιστήμη της σεισμολογίας έχει πολλά εργαλεία στα χέρια της για να κατανοήσει και για να μελετήσει τους σεισμούς. Μπορούμε να ξέρουμε τι τους προκαλεί, σε ποιες περιοχές και ποιο σημαντικό, να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μετριάσουμε τις συνέπειες τους.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Κυπριακές Προεδρικές Εκλογές 2023: κ. Κώστας Βενιζέλος

Καλεσμένος ο κ. Κώστας Βενιζέλος, πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, συγγραφέας βιβλίων για το Κυπριακό και διδάκτορας σε θέματα Επικοινωνίας.

 

Στις 5 Φεβρουαρίου, 561,000 ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες, για να εκλέξουν στην 13η εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της χώρας, το νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και αυτή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Από τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων μέχρι τη δυναμική που απέκτησαν οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες, το εκλογικό σκηνικό που σχηματίζεται είναι πολύ ενδιαφέρον.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Άρση του εμπάργκο των αμερικανικών όπλων στην Κύπρο: κ. Έντι Ζεμενίδης

Καλεσμένος ο κ. Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), μιας οργάνωσης που τα τελευταία χρόνια έχει δουλέψει συστηματικά για την βελτίωση των σχέσεων της Αμερικής με Ελλάδα και Κύπρο και για την προώθηση των συμφερόντων του ελληνισμού.

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακοίνωσαν την πλήρη άρση του εμπάργκο για την πώληση όπλων στην Κύπρο για το 2023, το οποίο είχε επιβληθεί εναντίον της το 1987. Μετά από δεκαετίες αποκλεισμού, η Κύπρος έχει δικαίωμα να αγοράσει αμερικάνικο πολεμικό υλικό για να ενισχύσει την άμυνά της.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2022: κα. Στέλλα Λαδή

Καλεσμένη η κα. Στέλλα Λαδή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Queen Mary University of London.

 

Μια ανασκόπηση των πιο σημαντικών γεγονότων του 2022. Θυμόμαστε όσα ζήσαμε, καταγράφουμε τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά. 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Η κατάρρευση της FTX και το μέλλον των κρυπτονομισμάτων: κ. Σταύρος Ιωάννου

Καλεσμένος ο κ. Σταύρος Ιωάννου, MScBlockchainandDigitalCurrencies / DeFiTalentsenthusiast.

 

Η μεγαλύτερη καταστροφή που έγινε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. 

Από τον Μάιο του 2022, ξεκίνησε η μεγάλη πτώση της αξίας των κρυπτονομισμάτων με αποκορύφωμα πριν λίγες βδομάδες να χαθούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στον κόσμο του κρύπτο.

Στις 11 Νοεμβρίου, η FTX, ένα από τα μεγαλύτερα crypto exchange στον κόσμο, κήρυξε πτώχευση. Ο ιδρυτής της, ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, που πολλοί αποκαλούσαν ως τον «Σωτήρα» του κρύπτο κατηγορείται για δολιοφθορά.   

Από τότε, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε πολλές χώρες. 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Παρακολουθήσεις και Κατασκοπεία: κ. Κώστας Πικραμένος

Καλεσμένος ο κ. Κώστας Πικραμένος, Διευθυντής Ερευνών της CP CONSULTING με έδρα τη Μασσαλία και εμπειρογνώμων στο Ευρωκοινοβούλιο για θέματα Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ισλαμικών Δομών.

 

Το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στην επικαιρότητα μας το τελευταίο διάστημα. Ακούμε για λογισμικά όπως το Pegasus και το Predator, είδαμε εμπλοκή πολλών χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το θέμα των παρακολουθήσεων και κατασκοπείας είναι λεπτό. Από τη μια τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας για ένα κράτος και τους πολίτες του, αλλά από την άλλη φαίνεται πως μπορεί να παρεμβαίνει και στην ιδιωτική ζωή. 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Μουντιάλ και οι ιστορικές στιγμές του: κ. Μιχάλης Γαβριηλίδης

Καλεσμένος ο κ. Μιχάλης Γαβριηλίδης, αθλητικός συντάκτης.

 

Εκατομμύρια φίλοι του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο μετρούν αντίστροφα για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου τα βλέμματα όλων των ποδοσφαιρόφιλων θα είναι στραμμένα στο Κατάρ και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η διοργάνωση στο Κατάρ κέρδισε πολλές πρωτιές. Είναι η πρώτη φορά που το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί σε αραβική χώρα στην Μέση Ανατολή. Είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί χειμώνα και είναι η πρώτη φορά που γυναίκες διαιτητές θα διευθύνουν αγώνες σε παγκόσμιο κύπελλο.

Από την άλλη όμως, η επιλογή του Κατάρ προκάλεσε αντιδράσεις. Υπήρξαν καταγγελίες που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα για διαφθορά. Επίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες είναι αντίθετες με την επιλογή, λόγω του ότι τα εγχώρια πρωταθλήματα τους θα σταματήσουν για αρκετές εβδομάδες.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Μουντιάλ: Αναδρομή στις μεγάλες στιγμές του: κ. Μιχάλης Γαβριηλίδης

Καλεσμένος ο κ. Μιχάλης Γαβριηλίδης, αθλητικός συντάκτης.

 

Εκατομμύρια φίλοι του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο μετρούν αντίστροφα για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου τα βλέμματα όλων των ποδοσφαιρόφιλων θα είναι στραμμένα στο Κατάρ και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η διοργάνωση στο Κατάρ κέρδισε πολλές πρωτιές. Είναι η πρώτη φορά που το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί σε αραβική χώρα στην Μέση Ανατολή. Είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί χειμώνα και είναι η πρώτη φορά που γυναίκες διαιτητές θα διευθύνουν αγώνες σε παγκόσμιο κύπελλο.

Από την άλλη όμως, η επιλογή του Κατάρ προκάλεσε αντιδράσεις. Υπήρξαν καταγγελίες που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα για διαφθορά. Επίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες είναι αντίθετες με την επιλογή, λόγω του ότι τα εγχώρια πρωταθλήματα τους θα σταματήσουν για αρκετές εβδομάδες.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Η Κίνα στην 3η θητεία του Σι Τζινπίνγκ: κ. Γιώργος Τζογόπουλος

Καλεσμένος ο κ. Γιώργος Τζογόπουλος, λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, senior fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ και το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Μπέγκιν-Σαντάτ.

 

Στην Κίνα το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός της χώρας διεξάγεται κάθε 5 χρόνια. Το Κομμουνιστικό Κόμμα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών επί περίπου μία εβδομάδα, στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, για να επιλέξει τους νέους του ηγέτες. 

 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ολοκλήρωσε το 20ο συνέδριο του στις 23 Οκτωβρίου και ο Σι Τζινπίνγκ συνεχίζει για τρίτη θητεία ως ηγέτης της χώρας.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Το μέλλον της Κίνας: κ. Γιώργος Τζογόπουλος

Καλεσμένος ο κ. Γιώργος Τζογόπουλος, λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, senior fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ και το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Μπέγκιν-Σαντάτ.

 

Στην Κίνα το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός της χώρας διεξάγεται κάθε 5 χρόνια. Το Κομμουνιστικό Κόμμα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών επί περίπου μία εβδομάδα, στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, για να επιλέξει τους νέους του ηγέτες. 

 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ολοκλήρωσε το 20ο συνέδριο του στις 23 Οκτωβρίου και ο Σι Τζινπίνγκ συνεχίζει για τρίτη θητεία ως ηγέτης της χώρας.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Συμβουλές για το κρασί και καλή απόλαυση: κ. Άγγελος Ιατρίδης 2ο Μέρος

Καλεσμένος ο κ. Άγγελος Ιατρίδης, οινοποιός και συνιδρυτής του οινοποιείου «Κτήμα Άλφα», στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας

 

Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος παράγουν περισσότερο λευκό από κόκκινο κρασί. Το κόκκινο αντιπροσωπεύει μόλις το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Απ’ το σταφύλι στο κρασί: κ. Άγγελος Ιατρίδης 1ο Μέρος

Καλεσμένος ο κ. Άγγελος Ιατρίδης, οινοποιός και συνιδρυτής του οινοποιείου «Κτήμα Άλφα», στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας

 

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο άριστο ή πολύτιμο από το κρασί. Στο τέλος, το κρασί παραχωρήθηκε από τους Θεούς στον άνθρωπο». Έτσι περιέγραψε ο φιλόσοφος Πλάτωνας το κρασί και το παρομοίασε με θείο δώρο. 

Το κρασί δεν είναι ένα απλό προϊόν. Καλλιεργείται, αποστάζεται, ζυμώνεται, εμφιαλώνεται, ακολουθεί έναν κύκλο ζωής.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Οι εκλογές στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι: κ. Μάνος Ματσαγγάνης

Καλεσμένος ο κ. Μάνος Ματσαγγάνης καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.

 

Στην Ιταλία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στις 21 Ιουλίου,, διεξάγονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη σε ποσοστό του ΑΕΠ της, μετά την Ελλάδα, και φτάνει στο 150%. Η αύξηση του κόστους ζωής και ενέργειας που επέφεραν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του χρέους της χώρας.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Πως η ΕΚΤ αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό με την αύξηση των επιτοκίων: κ. Σάββας Χριστοδούλου

Καλεσμένος ο κ. Σάββας Χριστοδούλου, επικεφαλής του τμήματος Επενδυτικών Συμβουλών στην Eurobank Κύπρου

 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε στις 8 Σεπτεμβρίου, μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 0.75%. Στις 21 Ιουλίου, είχε προηγηθεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της κατά 0.5 %, μετά από σχεδόν 11 χρόνια, με στόχο την αντιμετώπιση της συνεχούς αύξησης του πληθωρισμού.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί με τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων: κ. Στράτος Σκούφαλος 2ο Μέρος

Καλεσμένος ο κ. Στράτος Σκούφαλος, πρόεδρος της Stellar Freight, μιας αμερικανικής εταιρείας που ασχολείται με μεταφορές. 

 

Έλλειψη προϊόντων, καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τιμές που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η ακρίβεια που «καίει» τις τσέπες των καταναλωτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο εμπόριο, που διεξάγεται μέσω θαλάσσης. 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Τα εμπορευματοκιβώτια στην παγκόσμια οικονομία: κ. Στράτος Σκούφαλος 1ο Μέρος

Καλεσμένος ο κ. Στράτος Σκούφαλος, πρόεδρος της Stellar Freight, μιας αμερικανικής εταιρείας που ασχολείται με μεταφορές.

 

Σκεφτήκατε ποτέ πως με το πάτημα ενός κουμπιού, τα προϊόντα που παραγγέλλουμε, έρχονται και μας βρίσκουν στην πόρτα μας; ηλεκτρονικές συσκευές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξοπλισμό από την Κίνα, μπαχαρικά από την Ινδία.

Πολλές φορές παίρνουμε ως δεδομένο την παγκόσμια διασυνδεσιμότητα που ζούμε και αγνοούμε πως στηρίζεται στην καλή λειτουργία της βιομηχανίας των εμπορευματοκιβωτίων.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον: κ. Σωτήρης Ζαρταλούδης

Καλεσμένος ο κ. Σωτήρης Ζαρταλούδης, καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

 

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός του ΗΒ, την περασμένη Πέμπτη 7 Ιουλίου ανακοίνωσε την παραίτηση του.

Ο Τζόνσον έχασε την υποστήριξη του κόμματος του, του Conservative Party αλλά και των συμμάχων του κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, και έτσι μετά τις 59 παραιτήσεις κυβερνητικών του στελεχών φεύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ευλογιά των πιθήκων: Δρ. Χρίστος Πέτρου

Καλεσμένος ο Δρ. Χρίστος Πέτρου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 

Εκεί που πιστεύαμε ότι η πανδημία του κορονοιού έφτασε στο τέλος της, ένας άλλος ιός, η ευλογιά των πιθήκων, άρχισε να εξαπλώνεται τους τελευταίους δυο μήνες και να ανησυχεί την παγκόσμια δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μέχρι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 3400 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σε 48 χώρες. Την περασμένη βδομάδα, ο ΠΟΥ κάλεσε έκτακτη συνεδρία γιατί ανησύχησε με τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων ειδικά στην Ευρώπη, αφού περισσότερο από 80% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες. 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Οι νέες τάσεις στα ταξίδια: κα Μαρία Κουρούπη

Καλεσμένη η κα Μαρία Κουρούπη, ανώτερη διευθύντρια αεροπορικής ανάπτυξης, μάρκετινγκ και επικοινωνίας της Hermes Airports.

Σε αυτό το επεισόδιο μιλάμε για την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Κύπρου, και της Ελλάδας, τις νέες τάσεις στα ταξίδια και πως εξελίσσεται μετά τις άρσεις των περιοριστικών μέτρων κατά του COVID. 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Η κρίση στο Λίβανο: κ. Σωτήρης Ρούσσος

Καλεσμένος ο κ. Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 

Ο Λίβανος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ζει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις ανά το παγκόσμιο τον τελευταίο ενάμιση αιώνα. Οι τελευταίες γενικές εκλογές της 15ης Μαΐου ίσως άνοιξαν το παράθυρο για αλλαγές.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Άνοδος τιμών στα βασικά προϊόντα: κ. Μάριος Δρουσιώτης

Καλεσμένος ο κ. Μάριος Δρουσιώτης, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών.

 

Εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας μας την άνοδο των τιμών, αφού κάθε φορά που πάμε να ψωνίσουμε δίνουμε περισσότερα χρήματα για λιγότερα προϊόντα.

Οι έρευνες και τα στατιστικά στοιχεία από διεθνούς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ ή η Παγκόσμια Τράπεζα, λένε το ίδιο πράγμα: Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί περισσότερο από ποτέ, το τελευταίο διάστημα. 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Νίκη Μακρόν και Άνοδος της ακροδεξιάς: κα. Δάφνη Χαλικιοπούλου

Καλεσμένη η καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία και ειδικός σε θέματα ακροδεξιάς, κα. Δάφνη Χαλικιοπούλου.

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε μια σπουδαία νίκη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας αλλά και η Μαρίν Λεπέν κέρδισε πολύ ψηλά ποσοστά που προκαλούν ανησυχία στη Γαλλία και στην ΕΕ.

 

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δείχνουν μια κοινωνία αρκετά διαιρεμένη. Ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να ενώσει μια Γαλλία διχασμένη, να δώσει λύσεις στα προβλήματα καθημερινότητας και να συμβάλει στο να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητη και πιο ισχυρή.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Νίκη Μακρόν και Άνοδος της Aκροδεξιάς: κα. Δάφνη Χαλικιοπούλου

Καλεσμένη η καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία και ειδικός σε θέματα ακροδεξιάς, κα. Δάφνη Χαλικιοπούλου.

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε μια σπουδαία νίκη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας αλλά και η Μαρίν Λεπέν κέρδισε πολύ ψηλά ποσοστά που προκαλούν ανησυχία στη Γαλλία και στην ΕΕ.

 

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δείχνουν μια κοινωνία αρκετά διαιρεμένη. Ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να ενώσει μια Γαλλία διχασμένη, να δώσει λύσεις στα προβλήματα καθημερινότητας και να συμβάλει στο να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητη και πιο ισχυρή.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Τεχνολογία Blockchain και Κρυπτονομίσματα: κ. Άγγελος Κιαγιάς 2o Μέρος

Καλεσμένος ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας και Προστασίας της Ιδιωτικότητας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, κ. Άγγελος Κιαγιάς.

 

Η τεχνολογία blockchain άνοιξε το δρόμο για σημαντικές εφαρμογές και μια από αυτές είναι τα κρυπτονομίσματα. Σήμερα, η αγορά των κρυπτονομισμάτων υπολογίζεται στα 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σιγά σιγά τα ψηφιακά νομίσματα ενισχύουν τη θέση τους μέσα στο οικονομικό σύστημα και μπορεί στο μέλλον να καθιερωθούν ως ένας άλλος συμβατικός τρόπος πληρωμών.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Τεχνολογία Blockchain και Κρυπτονομίσματα: κ. Άγγελος Κιαγιάς 1o Μέρος

Καλεσμένος ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας και Προστασίας της Ιδιωτικότητας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, κ. Άγγελος Κιαγιάς.

Όταν ακούμε τη λέξη blockchain το μυαλό μας πάει απευθείας στα κρυπτονομίσματα. Όμως πρόκειται για μια τεχνολογία με πολύ περισσότερες εφαρμογές, και την οποία θα βρίσκουμε όλο και περισσότερο μπροστά μας.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Οι επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας: κ. Τάσος Γιασεμίδης

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, μετά στην εισβολή της στην Ουκρανία. Μέχρι σήμερα, οι κυρώσεις αυτές προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Καλεσμένος ο οικονομολόγος κ. Τάσος Γιασεμίδης.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: κ. Μιχάλης Μαθιουλάκης 2ο Μέρος

Καλεσμένος ο κ. Μιχάλης Μαθιουλάκης, αναλυτής Ενεργειακής Στρατηγικής και Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ.

Η αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών ενέργειας και οι κατά συνέπεια πληθωριστικές τάσεις στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αιτίες πίσω από τις αυξήσεις είναι πολυπαραγοντικές και οδηγούν κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε αναπροσαρμογή και νέους σχεδιασμούς.

Το 2019, Η Ευρωπαική επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαική Πράσινη Συμφωνία με σκόπο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Στόχος της, οι μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων έως το 2050.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος όμως, οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: κ. Μιχάλης Μαθιουλάκης 1ο Μέρος

Καλεσμένος ο κ. Μιχάλης Μαθιουλάκης, αναλυτής Ενεργειακής Στρατηγικής και Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ.

 

Στην Ευρώπη, η οικονομια άρχισε να κινείται ξανά μετά από τα lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, που έφεραν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανάγκες για ενέργεια.  

 

Πέραν του ότι αυτό έχει εκτοξεύσει την τιμές ενέργειας στα ύψη, η Ευρώπη αντιμέτωπίζει δυο μεγάλο προβλήματα:

Πρώτο, είναι σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά εξαρτημένη από τρίτες χώρες, αφού η ίδια δεν έχει τις πρώτες ύλες για την παραγωγή ενέργειας.

Και δεύτερο, έχει να υλοποίησει την Πράσινη Συνφωνία που δεσμεύτηκαν τα κράτη-μέλη της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

H κάνναβη και οι ευεργετικές της ιδιότητες: κ. Σόλωνας Αντάρτης

Καλεσμένος ο κ. Σόλωνας Αντάρτης, ακτιβιστής και ένας από τους ιδρυτές του συλλόγου «Φίλοι της Κάνναβης».

 

Η κάνναβη είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο φυτό πάνω στον πλανήτη. Στις μέρες μας νομιμοποιείται και γίνεται ξανά ένα χρήσιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, ενώ επιτρέπεται και η χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς. 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

H κάνναβη και οι ευεργετικές ιδιότητες της: κ. Σόλωνας Αντάρτης

Καλεσμένος ο κ. Σόλωνας Αντάρτης, ακτιβιστής και ένας από τους ιδρυτές του συλλόγου «Φίλοι της Κάνναβης».

 

Η κάνναβη είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο φυτό πάνω στον πλανήτη. Στις μέρες μας νομιμοποιείται και γίνεται ξανά ένα χρήσιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, ενώ επιτρέπεται και η χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς. 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Οι εξελίξεις στην Τουρκική οικονομία: κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου

Καλεσμένoς ο κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Τουρκίας.

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση το τελευταίο διάστημα, αφού η κατρακύλα της τουρκικής λίρας και η άνοδος του πληθωρισμού έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Όλο και περισσότεροι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην ενώ βλέπουν και τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται. 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Οι εξελίξεις στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας: καλεσμένος ο κ. Κώστας Ονισένκο

Η ένταση μεταξύ της Ρωσίας με την Ουκρανία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Η Ρωσία φαίνεται ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ καθημερινά πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις. Η Ουκρανία φοβάται ότι η Ρωσία έχει σκοπό να εισβάλει στη χώρα στις ερχόμενες εβδομάδες ή μήνες, και ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Γιορτές σε όλο τον κόσμο

Ένα ολόκληρο χρόνο περιμένουμε με ανυπομονησία τον Δεκέμβριο για να γιορτάσουμε με αυτούς που αγαπούμε τις γιορτές. Ας κάνουμε ένα νοητό ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο για το πώς γιορτάζεται η ξεχωριστή αυτή γιορτή.

Ευχόμαστε ο νέος χρόνος να είναι γεμάτος με όμορφες στιγμές και πολλά χαμόγελα. Το νέο έτος να φέρει σε όλους υγεία, δύναμη και αγάπη.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Ο πλανήτης γιορτάζει

Ένα ολόκληρο χρόνο περιμένουμε με ανυπομονησία τον Δεκέμβριο για να γιορτάσουμε με αυτούς που αγαπούμε τις γιορτές. Ας κάνουμε ένα νοητό ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ευχόμαστε ο νέος χρόνος να είναι γεμάτος με όμορφες στιγμές και πολλά χαμόγελα. Το νέο έτος να φέρει σε όλους υγεία, δύναμη και αγάπη.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Προσωπικά δεδομένα και τι πρέπει να γνωρίζουμε: καλεσμένη η Λίλιαν Μήτρου κα

Καθώς η ζωή μας γίνεται όλο και πιο ψηφιακή, τα προσωπικά μας δεδομένα εκτίθενται όλο και περισσότερο. Tο 2018 η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων έβαλε τις βάσεις για την προστασία και την επεξεργασία τους.

Καλεσμένη η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικός σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, κα Λίλιαν Μήτρου.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Προσωπικά δεδομένα: καλεσμένη η κα Λίλιαν Μήτρου

Καθώς η ζωή μας γίνεται όλο και πιο ψηφιακή, τα προσωπικά μας δεδομένα εκτίθενται όλο και περισσότερο. Tο 2018 η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων έβαλε τις βάσεις για την προστασία και την επεξεργασία τους.

Καλεσμένη η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικός σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, κα Λίλιαν Μήτρου.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Η αύξηση τιμών και πως μας επηρεάζει: καλεσμένος ο κ. Μιχάλης Αντωνίου

Καταναλωτές και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές αυξήσεις που ανεβάζουν το κόστος ζωής . Η ακρίβεια γίνεται η καθημερινότητά μας δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Καλεσμένος ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, κ. Μιχάλης Αντωνίου 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Η Ανατολική Μεσόγειος “hot spot” της κλιματικής αλλαγής: καλεσμένος ο κ. Γιώργος Ζίττης

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο τον κόσμο και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα τα επόμενα χρόνια. Η Ανατολική Μεσόγειος θα βιώσει δραματικές αλλαγές αν η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπιστεί.

Καλεσμένος ο κ. Γιώργος Ζίττης, κλιματολόγος και ερευνητής στο κέντρο Αριστείας για την κλιματική και ατμοσφαιρική έρευνα στο Ινστιτούτο Κύπρου

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

O κ. Χαράλαμπος Κουταλάκης μιλά για τη μετα-Μέρκελ εποχή στη Γερμανία

Στις 26 Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα τους Βουλή και το νέο τους καγκελάριο, αφού μετά από 16 χρόνια θητείας η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί.

Καλεσμένος ο στρατηγικός αναλυτής, σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας CK Advisory, κ. Χαράλαμπος Κουταλάκης.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

H μετα-Μέρκελ εποχή: καλεσμένος ο κ. Χαράλαμπος Κουταλάκης

Στις 26 Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα τους Βουλή και το νέο τους καγκελάριο, αφού μετά από 16 χρόνια θητείας η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί.

Καλεσμένος ο στρατηγικός αναλυτής, σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας CK Advisory, κ. Χαράλαμπος Κουταλάκης.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

To 5G  και η Νέα ψηφιακή εποχή (καλεσμένος ο κ. Ανδρέας Νεοκλέους)

Το 5G αποτελεί ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο στην εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας, φέρνοντας μεγάλες αλλαγές (και προοπτικές στην καθημερινότητά μας που μερικά χρόνια πριν δεν τις είχαμε καν φανταστεί.

Καλεσμένος ο κ. Ανδρέας Νεοκλέους, Εκτελεστικός Διευθυντής της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

To 5G και η Νέα ψηφιακή εποχή (καλεσμένος ο κ. Ανδρέας Νεοκλέους)

Το 5G αποτελεί ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο στην εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας, φέρνοντας μεγάλες αλλαγές και προοπτικές στην καθημερινότητά μας που μερικά χρόνια πριν δεν τις είχαμε καν φανταστεί.

Καλεσμένος ο κ. Ανδρέας Νεοκλέους, Εκτελεστικός Διευθυντής της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

5G: O κ. Ανδρέας Νεοκλέους μιλά για τη νέα γενιά δικτύου

Το 5G αποτελεί ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο στην εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας, φέρνοντας μεγάλες αλλαγές και προοπτικές στην καθημερινότητά μας που μερικά χρόνια πριν δεν τις είχαμε καν φανταστεί.

Καλεσμένος ο κ. Ανδρέας Νεοκλέους, Εκτελεστικός Διευθυντής της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Αφγανιστάν και Ιράκ: ο κ. Ζήνωνας Τζιάρρας μιλά για το πριν και μετά της 11ης Σεπτεμβρίου

Καλεσμένος ο διεθνολόγος και ερευνητής Ζήνωνας Τζιάρρας.

Οι τραγικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν κλείνουν ένα κεφάλαιο που άνοιξε με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο κόσμος μας δεν έγινε πιο ασφαλής όπως έλπιζαν τότε κάποιοι, αλλά αντίθετα βιώνουμε τις συνέπειες από την εισβολή της Αμερικής σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Αφγανιστάν και Ιράκ: ο Ζήνωνας Τζιάρρας μιλά για το πριν και μετά της 11ης Σεπτεμβρίου

Καλεσμένος ο διεθνολόγος και ερευνητής Ζήνωνας Τζιάρρας.

Οι τραγικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν κλείνουν ένα κεφάλαιο που άνοιξε με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο κόσμος μας δεν έγινε πιο ασφαλής όπως έλπιζαν τότε κάποιοι, αλλά αντίθετα βιώνουμε τις συνέπειες από την εισβολή της Αμερικής σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

 

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Η τεχνολογία στην εκπαίδευση (με καλεσμένη τη Χριστίνα Σιαήλας)

Με αφορμή την πανδημία, αντιληφθήκαμε πως ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο χρειάζεται να γίνει πραγματικότητα. Η ψηφιακή εκπαίδευση ανοίγει νέους δρόμους για μαθητές και εκπαιδευτικούς, φτάνει όλοι μας να την υποστηρίξουμε.

Καλεσμένη η Εμπειρογνώμονας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας σε ιδιωτικό σχολείο και σύμβουλος στην Επιτροπή για Ψηφιακή Τεχνολογία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κα Χριστίνα Σιαήλας

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Η τεχνολογία στην εκπαίδευση (καλεσμένη η Χριστίνα Σιαήλας)

Με αφορμή την πανδημία, αντιληφθήκαμε πως ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο χρειάζεται να γίνει πραγματικότητα. Η ψηφιακή εκπαίδευση ανοίγει νέους δρόμους για μαθητές και εκπαιδευτικούς, φτάνει όλοι μας να την υποστηρίξουμε.

Καλεσμένη η Εμπειρογνώμονας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας σε ιδιωτικό σχολείο και σύμβουλος στην Επιτροπή για Ψηφιακή Τεχνολογία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Χριστίνα Σιαήλας

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Η τεχνολογία στην εκπαίδευση: καλεσμένη η κ. Χριστίνα Σιαήλας

Με αφορμή την πανδημία, αντιληφθήκαμε πως ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο χρειάζεται να γίνει πραγματικότητα. Η ψηφιακή εκπαίδευση ανοίγει νέους δρόμους για μαθητές και εκπαιδευτικούς, φτάνει όλοι μας να την υποστηρίξουμε.

Καλεσμένη η Εμπειρογνώμονας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας σε ιδιωτικό σχολείο και σύμβουλος στην Επιτροπή για Ψηφιακή Τεχνολογία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Χριστίνα Σιαήλας

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Τα γεγονότα που σημάδεψαν του Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020

Οι βουβοί, όπως χαρακτηρίστηκαν, Ολυμπιακοί Αγώνες επειδή διεξήχθησαν χωρίς θεατές, αποδείχτηκαν τελικά οι πιο πολύβουοι. Ανάδειξαν ζητήματα ψυχικής υγείας, έδωσαν χώρο στη διαφορετικότητα και χάρισαν αμέτρητες, ανθρώπινες στιγμές.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Πυρκαγιές: Οι συνέπειες και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

Ολοένα και μεγαλύτερες εκτάσεις δασών χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας των πυρκαγιών Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα φαύλο κύκλο μεταξύ της απώλειας δασικών εκτάσεων και της κλιματικής αλλαγής.

  • Καλεσμένος ο Συντηρητής Δασών κ. Θεόδωρος Χριστάκη, από το τμήμα Δασών Κύπρου

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Το ιστορικό, οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και το μέλλον του δόγματος «Ένα κράτος, δύο συστήματα»

Mε αφορμή το πρόσφατο κλείσιμο της εφημερίδας Apple Daily στο Χονγκ Κονγκ, μιλάμε για το ιστορικό και τις εξελιξεις του δόγματος "Ένα κράτος-Δύο συστήματα", καθώς η Κίνα επιδιώκει τον έλεγχο της περιοχής.  

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Οι συνέπειες του Brexit και τι γίνεται με Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία

Με το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο διάσπασης στην ιστορία του. Η Σκωτία επιδιώκει δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία και στη Βόρεια Ιρλανδία αναζωπυρώνονται οι φόβοι για επανάληψη της βίας.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.

Το Ισραήλ και πως αντιμετωπίζει το Παλαιστινιακό ζήτημα

Με αφορμή την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της περιοχής, και κοιτάζουμε πως οι τελευταίες εσωτερικές εξελίξεις στο Ισραήλ μπορούν να επηρεάσουν το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Δείτε περισσότερα Created with Sketch.